Kürtaj Yasak Mı?

Kürtaj yasaklı bir uygulama değildir. Ülkemizde kadınların, gebeliğin 10. haftasına kadar isteğe bağlı kürtaj yaptırma hakkı vardır. İstenmeyen gebelikler gerek maddi açıdan gerekse de manevi açıdan bireylerin veya çiftlerin gelecek planlarıyla uyuşmayabilir. Bu yüzden bireyler veya çiftler, gebeliği sonlandırmak amacıyla kürtaj uygulamasına başvurabilirler. İsteğe bağlı kürtaj olarak bilinen bu uygulama, gebeliğin 10. haftasından önce yasalara uygun bir şekilde gerçekleştirilebilir. Eğer bir sağlık sorunu söz konusu ise gebeliğin 10. haftasından sonra da kürtaj yaptırmak mümkündür. Bu amaç doğrultusunda gerçekleşecek olan kürtajlar içinse 20 hafta sınırı vardır. 

Kürtaj Yasal Mı?

Kürtaj yasal bir uygulamadır. Kürtaj uygulamasının hangi şartlar altında ve hangi zaman aralıklarında yapılabileceği yasalar tarafından belirlenmiştir. Yalnızca kadın doğum doktorları tarafından, uygulamayı gerçekleştirmeye izni bulunan sağlık merkezlerinde gerçekleştirilebilen bu uygulama, isteğe bağlı olarak gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Kürtaj uygulaması için farklı şartların da sağlanmış olması gerekir. Mesela kürtaj yaptıracak olan birey evli ise eşinin de rızası alınmalıdır. Eğer birey reşit değilse evli olsa bile kürtaj için ailesinin veya yasal vasisinin onayı alınmalıdır. Eğer kürtaj yaptırmayı talep eden birey 15 yaşından küçükse olası istismar durumlarının değerlendirilebilmesi için gerekli devlet kurumlarına haber verilmelidir. Bahsi geçen şartlar sağlandığı takdirde isteğe bağlı kürtaj gerçekleştirilebilir. 

Yasal Kürtaj Nedir?

Yasal kürtaj, yasalar tarafından belirlenen standartlara uygun bir şekilde, kadın doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilen kürtaj uygulamasıdır. Diğer tüm tıbbi uygulamaların olduğu gibi yasal kürtajın da bazı sınırlandırmaları vardır. Bu sınırlandırmalara uyulduğu takdirde kürtaj yaptırmak veya yapmak herhangi bir şekilde suç teşkil etmemektedir. 


Doktora Sorun!
Call Now Button