Kürtaj Sonrası

Kürtaj, modern tıbbi teknikler sayesinde hızlı bir şekilde gerçekleştirilen ve hemen sonrasında hastaların evlerine dönmesi mümkün olan, özel bir uygulamadır. Beklenmedik gebelikler, bireylerin veya çiftlerin gelecek planlarıyla uyuşmuyor olabilir. Bu gibi durumlarda gebeliği sonlandırmak için kürtaj veya vakumlu kürtaj gibi uygulamalara ihtiyaç duyulur. Kürtaj uygulaması günümüzde, oldukça ağrısız ve hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Hastalar, kürtajdan sonra bir süre dinlenip evlerine dönebilmektedirler. Bununla birlikte, kürtaj sonrasında deneyimlenebilecek, çoğu zaman zararsız ve kendiliğinden geçen bazı durumlar vardır. Bu durumlar arasında karın ve kasık ağrısı, kanama ve akıntı gibi şikayetler yer alır. Bahsi geçen şikayetlerin kürtajı takip eden bir hafta içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Yazımızın devamında ‘’Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’, ‘’Kürtaj sonrası adet düzensizliği olur mu?’’, ‘’Kürtaj sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ ve ‘’Kürtaj sonrası kahverengi akıntı neden olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya kürtaj ve kürtaj sonrası süreçler hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Mehmet Bekir Şen ile iletişime geçebilirsiniz. 

Kürtaj Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Kürtaj sonrası iyileşme süreci, kürtajın hangi teknikle gerçekleştiği gibi faktörlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kürtaj yaptıran kadınlar, genellikle klinikte bir saat dinlendikten sonra taburcu edilirler. Bu süreçte bir miktar karın ve kasık ağrısı görülebilir. Bazı bireylerde vajinal kanamalar görülmesi de normaldir. Vakumlu kürtaj sonrası iyileşme süreci, klasik kürtaj uygulaması sonrası deneyimlenen iyileşme sürecinden daha konforludur. Bu yüzden günümüzde kadınlar genellikle vakumlu kürtaj tekniği ile kürtaj yaptırmayı tercih etmektedir. 

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

  • Bir süre ağırlık kaldırılmamalıdır ve ağır işler yapılmamalıdır.
  • Bir süre cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Kürtaj sonrası cinsel ilişki, enfeksiyon riskini arttırabilir. Bu yüzden bir süre cinsel perhiz uygulanmalıdır.
  • Kürtaj sonrasında bir gün boyunca banyo yapılmamalıdır. Daha sonra ise ayakta duş alınmalıdır. Küvet kullanılmamalıdır.
  • Kürtaj sonrasında yaklaşık 1 ay boyunca denize veya havuza girilmemelidir. Bu da kürtaj sonrası enfeksiyon riskini arttırabilmektedir.
  • Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar, kürtajdan sonra düzenli olarak kullanılmalıdır. İlaç kullanımı, doktorun önerdiği dozda ve sıklıkta olmalıdır.

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde özetlenebilir. 

Kürtaj Sonrası Hastanede Kalınır Mı?

Kürtaj sonrasında hastanede yalnızca bir saat kadar kalınır. Bu sürenin ardından hasta taburcu edilir. Kürtaj günümüzde son derece konforlu ve gelişmiş tekniklerle uygulanmaktadır. Bu yüzden kürtaj sırasında hastane yatışı gerektiren işlemlere başvurulmaz. Hastalar klinikte yalnızca anestezinin etkisinden çıkabilmek için 1 saat kadar dinlenirler. Daha sonra ise evlerine dönebilirler. 

Kürtaj Sonrası Adet Düzensizliği Olur Mu?

Kürtaj sonrasında, hormonlarda meydana gelen değişimler sonucu adet düzensizliği veya adet gecikmesi gibi şikayetler deneyimlemek normaldir. Kürtaj sonrasında meydana gelen adet düzensizliği geçicidir. Çoğu zaman 1 ila 2 ay içerisinde adet düzeni yeniden oturur. Kürtaj sonrası yaşanan adet gecikmesi de genelde 7 ila 10 gün kadar sürer ve bu sürenin ardından birey adet olur. 

Kürtaj Sonrası Ağrı Olur Mu?

Kürtaj sonrasında, karın ve kasık ağrısı deneyimlenebilir. Bu gibi şikayetler gün içerisinde bile önemli ölçüde hafifler. Kürtajı takip eden birkaç gün içerisinde ise tamamen ortadan kaybolurlar. Bazı kişilerde hafifleyerek birkaç hafta boyunca devam etmesi de normaldir. 

Kürtaj Sonrası Kanama Olur Mu?

Kürtaj sonrası kanama meydana gelebilir. Bu kürtaj sonrası deneyimlenen yaygın şikayetlerden biridir. Vajinal kanamalar kürtajdan hemen sonra veya birkaç gün sonra başlayabilirler. Bazı kişilerde kürtaj sonrası kanama görülmemesi de gayet normaldir. 

Kürtaj Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Kürtaj sonrası kanama yaklaşık 2 hafta boyunca devam edebilir. Bu süreçte kanamanın renginde ve kıvamında değişimler meydana gelebilir. Bahsi geçen sürenin arından ise kanama kendiliğinden durur. 

Kürtaj Sonrası Kahverengi Akıntı Normal Mi?

Kürtaj sonrasında kahverengi tonlarında akıntılar görülmesi normaldir. Zaman içerisinde akıntıların rengi daha da koyulaşabilir. Kürtaj sonrası meydana gelen kahverengi akıntılar zaman içerisinde kendiliğinden geçerler.

Kürtaj Sonrası Kasık Ağrısı Olur Mu?

Kürtaj sonrasında kasık ve karın ağrısı görülebilir. Bu ağrılar ilk günden sonra önemli ölçüde azalırlar. Yaklaşık bir hafta içerisinde de kendiliğinden kaybolurlar.


Doktora Sorun!
Call Now Button