Kürtaj Sonrası Adet

    Adet kanamaları ve adet kanamalarının düzeni hormonlar tarafından kontrol edilmektedir. Gebelik sırasında, bireyin vücudunda pek çok hormonal değişim meydana gelir. Bu değişimler, vücudun gebeliğe hazırlanması için son derece gereklidir. Kürtaj gibi uygulamalar sonrasında, gebeliğin sonlandırılmasıyla birlikte bahsi geçen hormonların miktarında değişimler meydana gelebilir. Bu da adet düzeninde ve adet kanamalarının miktarında geçici değişimlere sebep olabilir. Bireyler, kürtajın ardından adet kanamalarının bir süre geciktiğini veya adet kanamalarının miktarında değişim olduğunu fark edebilirler. Kürtajdan sonra bu gibi durumların görülmesi gayet normaldir. Bahsi geçen şikayetlerin birkaç hafta içerisinde kendiliğinden kaybolması beklenmektedir. Yazımızın devamında ‘’Kürtaj sonrası adet düzensizliği için ne zaman doktora gidilmeli?’’, ‘’Kürtaj sonrası adet düzensizliği ne kadar sürer?’’, ‘’Kürtaj sonrası adet gecikmesi normal mi?’’ ve ‘’Kürtaj sonrası adet kanamasının uzun sürmesi normal mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya kürtaj uygulaması ve kürtaj sonrası süreçler hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Mehmet Bekir Şen ile iletişime geçebilirsiniz. 

    Kürtaj Sonrası Adet Düzensizliği Olur Mu?

    Kürtaj sonrası adet düzensizliği, bazı bireylerde kürtajın geçici bir komplikasyonu (yan etkisi) olarak deneyimlenebilir. İnsan vücudundaki pek çok biyolojik olay gibi adet kanamaları da hormonların kontrolü altındadır. Hem gebelik süresince he de gebeliğin kürtaj yolu ile sonlandırılmasından sonra vücutta bazı hormonal değişimler meydana gelir. Bu hormonal değişimler, adet kanamalarının düzenini geçici olarak bozabilir. Yani kürtaj uygulaması sonrasında bazı bireylerin adet düzensizliği gibi şikayetler deneyimlemesi normaldir. 

    Kürtaj Sonrası Adet Gecikmesi Normal Mi?

    Kürtaj sonrasında adet kanamasının gecikmesi normaldir. Kürtajın ardından bir süre boyunca, adet kanamalarını andıran vajinal kanamalar meydana gelebilir. Ancak bunları adet kanamasıyla karıştırmamak gerekir. Bazı bireylerde, kürtajın ardından yaşanan hormonal ve fiziksel değişimler sonucu adet kanaması gecikebilmektedir. Bu gecikme yaklaşık 7 ila 10 gün sürebilir. Daha sonrasında ise adet kanamasının başlaması beklenir. Ancak bazı bireylerde adet gecikmesi daha uzun sürebilmektedir. 

    Kürtaj Sonrası Adet Düzensizliği Ne Kadar Sürer?

    Kürtaj sonrası adet düzensizliği, kürtajın ardından deneyimlenen geçici bir sorundur. Genelde kürtajı takip eden 1 ila 2 ay içerisinde adet düzeni yeniden kurulur. Birey gebelik öncesinde olduğu gibi düzenli bir şekilde adet görmeye devam eder.

    Kürtaj Sonrası Adet Düzensizliği İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

    Kürtajın ardından meydana gelen adet düzensizliği, eğer üç adet dönemi boyunca geçmemişse veya birey 45 gündür adet görmüyorsa bir kadın doğum doktoru ile görüşülmelidir. Böylece adet düzensizliğinin veya adet gecikmesinin altında yatan etmenler belirlenebilir ve bu etmenlere yönelik özel tedavi uygulamaları gerçekleştirilebilir. 

    Kürtaj Sonrası Adet Düzensizliği Kendiliğinden Geçer Mi?

    Kürtaj sonrasında ortaya çıkan adet düzensizliğinin, zaman içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Kürtaj sebebiyle vücudun hormon dengesinde bazı geçici değişimler yaşanır. Bu değişimler direkt olarak adet düzenini de olumsuz etkileyebilir. Hormon dengesinin yeniden kurulmasıyla birlikte birey, düzenli bir adet döngüsüne kavuşur. Yani özetlemek gerekirse çoğu zaman kürtaj sonrası adet düzensizliği için ilaç kullanmaya gerek yoktur. Bu şikayet zaman içerisinde kendiliğinden son bulacaktır. 

    Kürtaj Sonrası Adet Kanaması Fazlalığı Neden Olur?

    Kürtaj sonrasında meydana gelen ilk adet kanamasında, kanama miktarının fazla olması normaldir. Kanama miktarının fazla olmasının en büyük nedeni, gebelik sırasında salgılanan HCG hormonunun miktarındaki değişimlerdir. Bu yüzden kürtaj yaptıran kadınlar, kürtajı takip eden ilk adet kanamalarının normalden daha az veya normalden daha çok olduğunu fark edebilirler. Kanama miktarında meydana gelen bu anormal değişim, sonraki adet kanamalarında gözlemlenmeyecektir. Eğer birey sonraki adet kanamalarının da normalden fazla veya az olduğunu fark ettiyse bir kadın doğum uzmanıyla görüşebilir. 

    Kürtaj Sonrası Adet Olamamak

    Kürtaj sonrasında adet olamamak, kadınların kürtaj sonrasında deneyimledikleri geçici sorunlardan biridir. Kürtaj sonrasındaki ilk adet kanamasının normalden 7 ila 10 kadar gecikmesi normaldir.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button