Kürtaj Sonrası Psikoloji

    Kürtaj gibi uygulamaların, bazı bireylerin psikolojileri üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Gebelik boyunca bireyin vücudunda pek çok değişim meydana gelir. Bu değişimlerin çoğunluğu ise gebelik süresince artışa geçen bazı özel hormonlar yardımıyla gerçekleşir. Gebeliğin sonlandırılmasıyla birlikte bahsi geçen hormonların dengesinde yeniden bir değişim yaşanır. Bu değişimler, bireyin kişisel değer yargıları ve benzer etmenler; bireyin suçluluk hissi duymasına ve kendisini değersiz hissetmesine yol açabilmektedir. Bununla birlikte pek çok birey, herhangi bir psikolojik olumsuzlukla karşılaşmadan kürtaj sürecini atlatmaktadır. Özellikle de romantik bir ilişki içerisinde olan veya hali hazırda çocuk sahibi olan bireylerin kürtaj sürecini psikolojik olarak çok daha rahat bir şekilde atlattığı bilinmektedir.

    Kürtaj Sonrası Depresyona Girilir Mi?

    Kürtaj sonrasında depresyona girilmesi mümkündür. Ancak bu nadiren karşılaşılan bir durumdur. Eğer birey psikolojik olarak hassas bir dönemden geçiyorsa kürtaj gibi hassas bir uygulamanın ardından depresyona girebilir. Bu durum kürtajın, direkt olarak depresyona yol açtığı manasına gelmez. Kürtaj sonrasında bireyin, değer yargıları, toplumsal kabuller ve dini inanç gibi sebeplerden kendini kötü hissetmesi ve suçluluk duyması mümkündür. Ancak bu gibi hislerin geçici olduğunu unutmamak gerekir.

    Kürtaj Sonrası Psikolojik Destek Alınmalı Mı?

    Kürtaj sonrasında psikolojik destek almak şart değildir. Bu ihtiyaç tamamen bireyin, uygulama sonrasında kendisini nasıl hissettiği ile ilgilidir. Bazı bireyler uygulamanın ardından duygusal veya psikolojik zorluklar deneyimlemezler. Dolayısıyla da psikolojik desteğe ihtiyaç duymazlar. Bazı bireyler ise daha önce açıklamış olduğumuz nedenler sebebiyle suçluluk hissi duyabilirler. Bu his çoğu zaman kısa bir zaman içerisinde geçse de nadiren depresyon gibi sorunlara yol açabilir. Bu gibi durumlarda psikolojik destek alınması önerilir.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button