Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj, farklı tekniklerle yapılabilen ve istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için gerçekleştirilen, özel bir uygulamadır. Sperm hücreleri tarafından döllenen yumurta hücresi, bir süre sonra fallop tüplerinden rahme geçer. Rahim duvarı, gebelik için daha uygun bir ortam oluşturabilmek adına kalınlaşmıştır. Bu sayede embriyo rahim duvarına tutunur. Rahim duvarı ile damar bağı kurar ve gelişmeye başlar. Kürtaj sırasında ise rahim içerisinde yer alan ve gebeliğe ait olan dokular, kullanılan tekniğe göre farklı şekillerde rahim dışına tahliye edilirler. Böylece istenmeyen gebelikler güvenli ve ağrısız bir şekilde sonlandırılmış olur. Yazımızın devamında ‘’Vakumlu kürtaj nasıl yapılır?’’, ‘’Kürtaj sırasında ağrı hissedilir mi?’’, ‘’Kürtaj ne kadar sürer?’’ ve ‘’Kürtaj sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya kürtaj uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Mehmet Bekir Şen ile iletişime geçebilirsiniz. 

Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?

Kürtaj, farklı tekniklerle gerçekleştirilebilen bir uygulamadır. Bu teknikler klasik kürtaj ve vakumlu kürtaj olarak bilinirler. Vakumlu kürtaj, pek çok yönüyle klasik kürtaya kıyasla daha konforlu, daha güvenli ve daha modern bir işlemdir. Bu yüzden klasik kürtajdan daha çok tercih edilmektedir. 

Klasik Kürtaj Nasıl Yapılır?

Klasik kürtaj, genel veya lokal anestezi ile birlikte, steril ameliyathane koşulları altında yapılmaktadır. Kürtaja başlanmadan önce hastaya anestezi uygulanır. Daha sonra ise küret isimli metal bir araç kullanılarak rahim duvarı kazınır. Böylece gebeliğe ait olan dokuların, rahim duvarından ayrılması sağlanır ve gebelik sonlandırılmış olur. Klasik kürtaj işlemi günümüzde, vakumlu kürtaj gibi uygulamalara kıyasla çok daha az tercih edilmektedir. Genellikle ilerlemiş olan gebelikleri sonlandırmak için bu tekniğe başvurulur. 

İlaçlı Kürtaj Nasıl Yapılır?

İlaçla kürtaj uygulamasında, bireye misoprostol isimli özel bir ilaç uygulanır. Bu ilaç rahim ağzının açılmasına ve rahmin kasılmasına neden olmaktadır. Böylece embriyo rahim duvarından ayrılmakta ve gebelik sonlanmaktadır. Düşük hapıyla kürtaj olarak da bilinen bu uygulama sonrasında, rahim içerisinde gebeliğe ait dokular kalmışsa bu dokuları almak amacıyla revizyon kürtajı da gerçekleştirilebilir. 

Ağrısız Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

Ağrısız vakumlu kürtaj, diğer kürtaj uygulamalarına kıyasla çok daha sık tercih edilen ve çok daha güvenli olan bir işlemdir. Bu uygulama öncesinde bireye anestezi işlemi uygulanır. Daha sonra ise vajina yoluyla rahme, özel kanüller (ince borular) yönlendirilir. Bu kanüller yardımıyla rahim içerisinde negatif basınç oluşturulur. Böylece rahim içerisinde yer alan ve gebeliğe ait olan dokular vakumla vücut dışına tahliye edilir. İşlemler sırasında hasta ağrı ve rahatsızlık hissi duymaz. Vakumlu kürtaj, rahim delinmesi ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar konusunda çok daha risksiz bir uygulamadır. Hasta açısından da konforlu olması sebebiyle klasik kürtaja kıyasla çok daha sık tercih edilmektedir. 

Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Kürtaj 5 ila 10 dakika içerisinde tamamlanır. Yani uygulama son derece hızlıdır. Bununla birlikte kürtajdan sonra bir süre boyunca klinikte dinlenilmesi gerekir. Bunun sebebi kürtaj Antalya sırasında hastaya anestezi uygulanmış olmasıdır. Anestezinin etkileri geçtikten sonra birey taburcu edilir. 

Kürtaj Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?

Kürtaj uygulaması sırasında ağrı hissedilmez. Çünkü uygulama öncesinde bireye anestezi uygulanır. Anestezi uygulamasının detayları, anestezi uzmanı ve kadın doğum doktoru tarafından tamamen hastanın sağlık durumuna ve taleplerine göre planlanır. Böylece kürtaj sırasında ağrı hissi duyulmaz. 

Kürtaj Sonrasında Ne Yapılmalı?

Kürtaj uygulamasının ardından hasta, bir süre dinlenmesi ve anestezinin etkilerinden kurtulması için özel bir odaya alınır. Bu odada yaklaşık yarım saat ila bir saat kadar dinlenir. Daha sonra ise taburcu edilir. Taburcu edilen hastaların birkaç gün boyunca ağır işler yapmamaları, düzenli olarak dinlenmeleri ve yaklaşık 2 ila 3 hafta boyunca cinsel ilişkide bulunmamaları önerilir. Aynı şekilde birkaç hafta boyunca küvette banyo yapmak yerine ayakta duş almayı tercih etmeleri; enfeksiyon riskini önlemek amacıyla denize ve havuza girmemeleri tavsiye edilir. Doktorunuz kürtaj sonrası iyileşme süreci ve kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunacaktır.


Doktora Sorun!
Call Now Button